γεωγραφια ΝΟΜΟΥ
Το κλίμα του Ν. Κορινθίας είναι ξηρό με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Οιβροχοπτώσεις είναι μεγαλύτερες στο ορεινό δυτικό τμήμα, μειώνονται όμως προς τοανατολικό. Ο πιο θερμός μήνας του χρόνου είναι ο Ιούλιος, ενώ ο πιο ψυχρός οΙανουάριος. Η θερμοκρασία κατεβαίνει κάτω από το μηδέν ελάχιστες. Η ηλιοφάνειαστο νομό Κορινθίας φθάνει τις μεγαλύτερες τιμές κατά τον Ιούλιο και τις μικρότερεςτον Ιανουάριο. Οι χιονοπτώσεις στο Ν. Κορινθίας είναι σχεδόν σπάνιο φαινόμενο, εκτόςαπό τις ορεινές περιοχές του Νομού
Ο νομός Κορινθίας είναι ο πιο εύκολα προσβάσιμοςαπό όλους τους Νομούς τηςΠεριφέρειας Πελοποννήσου. Αναπτύσσεται κατά μήκος του οδικού αναπτυξιακούάξονα ΠΑΘΕ, πάνω στον οποίο παρατηρούνται οι περισσότεροι φόρτοι από πλευράςοδικής κίνησης. Το επαρχιακό δίκτυο είναι εκτεταμένο και το μεγαλύτερο τμήμα τουέχει καλή βατότητα. Μικρά προβλήματα βατότητας εντοπίζονται στις ορεινές περιοχέςτου Νομού. Η διασύνδεση μεταξύ των διαφόρων περιοχών γίνεται κυρίως μέσω τουκεντρικού οδικού άξονα ΠΑΘΕ, ενώ η διασύνδεση μεταξύ των ορεινών περιοχώνγίνεται με επαρχιακό δίκτυο. Η διασύνδεση μεταξύ των ορεινών περιοχών μπορεί ναβελτιωθεί. Στις παράλιες περιοχές κατά μήκος του Κορινθιακού Κόλπου οι οικισμοίσυνδέονται μεταξύ τους μέσω της παλιάς εθνικής οδού, στην οποία όμωςπαρατηρούνται έντονοι φόρτοι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
O νομός Κορινθίας καταλαμβάνει το ΒΑ άκρο
της Πελοποννήσου και ένα μικρό κομμάτι της
Στερεάς Ελλάδας, συνορεύει με τους νομούς Αττικής βόρεια, Αργολίδας ανατολικά, Αρκαδίας νότια και Αχαΐας δυτικά. Βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο βόρεια και από το Σαρωνικό ανατολικά.
Διαθέτει συνολικά εκατόν εξήντα χιλιόμετρα δαντελωτών ακρογιαλιών, ενώ στην ενδοχώρα του αναπτύσσονται χειμαρροπόταμοι, λίμνες, πηγές, φαράγγια, δάση, αλλά και βοσκότοποι, αμπέλια, ελαιώνες, χαρίζοντάς του μια ιδιαίτερη μορφή, που προκύπτει από την αρμονική συνύπαρξη και σύνθεση πολλών και διαφορετικών πραγμάτων. Η Κορινθία, τέλος, περιλαμβάνει στα όρια της ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά σημεία της χώρας μας, τη Διώρυγα του Ισθμού.
Η Εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου τη συνδέει με την πρωτεύουσα. Η εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών με την Πάτρα και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ η εθνική οδός Αθηνών – Τριπόλεως με την Τρίπολη και τη νότια Πελοπόννησο.
Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί οδικοί άξονες του νομού, γύρω από τους οποίους αναπτύσσεται ένα ευρύτατο οδικό δίκτυο, που κάνει εύκολη την πρόσβαση και στο τελευταίο χωριό του.
Οι συγκοινωνιακές ανάγκες του νομού καλύπτονται τόσο από το ΚΤΕΛ όσο και από το δίκτυο του Ο.Σ.Ε., ενώ τα λιμάνια του Κιάτου και της Κορίνθου καλύπτουν τις μεταφορές αγροτικών, κυρίως, προϊόντων.
Οι κάτοικοι του Νομού, κυρίως, ασχολούνται με τη γεωργία, όμως στα αστικά κέντρα της βόρειας -κυρίως- Κορινθίας, υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κλπ., ενώ στην περιοχή του Ισθμού λειτουργούν πολλές βιομηχανίες (διυλιστήρια της Motor Oil, κατασκευής καλωδίων Fulgor, μετρητές Ηλεκτρικής Ενέργειας Landis & Gyr, επεξεργασία εκτύπωση φιαλών αλουμινίου Hellas Can, βιομηχανία αναψυκτικών HBH, Μύλοι Σόγιας, Επεξεργασία Ξύλου Μουρίκης, κ.ά.). Στο Λουτράκι λειτουργεί το Καζίνο Λουτρακίου με προσωπικό πλέον των 1600 ατόμων.
Η καλλιεργούμενη γη στο νομό καταλαμβάνει το 34% της συνολικής έκτασης, ανέρχεται δηλαδή σε 793.774 στρέμματα. Από αυτά το 17% είναι αροτραίες καλλιέργειες, το 36% δενδρώδεις, το 22% άμπελοι, το 3% κηπευτική γη και οι υπόλοιπες εκτάσεις βρίσκονται σε αγραναύπαση, ενώ μόνο το 32% των καλλιεργούμενων εκτάσεων αρδεύεται.
Τα προϊόντα που παράγονται από αυτές τις καλλιέργειες είναι κυρίως επιτραπέζια σταφύλια, κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, κρασί, ελιές ελαιοπαραγωγής, εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια), βερίκοκα και δημητριακά (κυρίως σιτάρι και ζωοτροφές). Σε μικρότερες ποσότητες παράγονται καπνός, όσπρια, κηπευτικά προϊόντα, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια κ.ά. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε, ότι στην ανατολική, κυρίως, Κορινθία, γίνεται εκμετάλλευση της ρητίνης των πεύκων.
Η κτηνοτροφία -όπου κυριαρχεί η παραδοσιακής μορφής μικρή οικογενειακή εκμετάλλευση- αναπτύσσεται κυρίως στη νότια Κορινθία, στους ορεινούς δήμους του Φενεού, της Στυμφαλίας και της Ευρωστίνης. Εκτρέφονται, κυρίως, αιγοπρόβατα και πουλερικά ενώ παράγονται γάλα, τυρί, βούτυρο, κρέας και αυγά. Μικρές τυροκομικές μονάδες λειτουργούν κυρίως στην περιοχή της Στυμφαλίας και του Φενεού. Ανεπτυγμένη, τέλος, παρουσιάζεται και η μελισσοτροφία με μία ικανή παραγωγή μελιού που ανέρχεται περίπου στους 158 τόνους.
Μεγάλο δυναμισμό, επίσης, παρουσιάζει στο νομό η ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών. Ακόμη, λειτουργούν δύο ιχθυογεννητικοί σταθμοί και δύο εργοστάσια παραγωγής ιχθυοτροφών. Αντιθέτως η παράκτια αλιεία δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, αφού υπάρχουν μικρά κυρίως σκάφη που εξασφαλίζουν μικρή ποσότητα ψαριών.
Από πλευράς κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών, στο νομό λειτουργούν σχολεία όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Στην Κόρινθο, τη Νεμέα, το Ζευγολατειό και το Κιάτο υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και ΤΕΕ. Τέλος, ένα πλήθος τοπικών πολιτιστικών συλλόγων φροντίζουν για τη διατήρηση της μακραίωνης παράδοσης του νομού.
Στον τομέα της Υγείας η υποδομή του νομού περιλαμβάνει τα εξής: Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Κορίνθου, το οποίο διαθέτει 209 κλίνες, αποτελείται από 13 επιμέρους τμήματα (Παθολογικό, Καρδιολογικό, Παιδιατρικό, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Γ/Μαιευτικό, Χειρουργικό, Ορθοπαιδικό, Ουρολογικό, Οφθαλμολογικό, Ωτορινολαρυγγολογικό, Θάλαμος Βραχείας Νοσηλείας, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), πέντε Κέντρα Υγείας που βρίσκονται στις περιοχές Νεμέας, Γκούρας, Ξυλοκάστρου, Κιάτου και Λουτρακίου και τέλος, δύο ιδιωτικά μαιευτήρια (Διώνη και Ήρα).